Leo Preusting spreekt op patiëntendag slokdarmkanker

Vanmiddag wordt in Nijmegen de inmiddels jaarlijkse patiëntendag gehouden voor mensen die lijden of hebben geleden aan slokdarmkanker. Het initiatief komt van de twee Nijmeegse ziekenhuizen CWZ en Radboudumc. Aanvankelijk was er voor honderd gasten plaats, maar de belangstelling was zo groot dat er inmiddels 112 mensen komen. De afgelopen weken hebben beide ziekenhuizen nog mensen moeten afzeggen.

Het programma is veelzijdig. Oncologisch chirurg Han Bonenkamp begint de middag met een inleiding over de huidige medische stand van zaken van de ziekte, daarna gaat Leo Preusting vertellen over zijn persoonlijke ervaringen in 2011 toen hij aan slokdarmkanker leed. Uiteraard komt dan ook ruimschoots het Boek 'Kop d'r Veur' ter sprake dat Leo schreef over zijn jaar met de gevreesde ziekte.

Na de pauze wordt een film vertoond van een slokdarmoperatie; geen bloederige plaatjes, want het betreft de robotoperatie die al jaren in het CWZ wordt toegepast. Tenslotte krijgt Marianne de Jager het woord, voorzitter van de Stichting SPKS, voor Patiënten met Kanker in het Spijsverteringskanaal.

Uiteraard is er in de pauzes en na afloop volop gelegenheid te praten met elkaar en met allerlei deskundigen, zoals een chirurg, een MDL-arts, verpleegkundigen, een oncoloog, radiotherapeut en diëtisten.