'Kop d'r Veur' in Radbode nieuwe stijl

Deze week is de Radbode nieuwe stijl verschenen. Het personeelsblad van het Radboudumc in een oplage van 13.000 exemplaren is voor het eerst uitgebracht als magazine in plaats van een krant. Met veel aandacht voor vormgeving en fotografie. En inhoud uiteraard. Eén pagina in het nieuwe blad is ingeruimd voor Leo Preusting met een foto en een interview over zijn boek 'Kop d'r Veur'. De pagina ziet er als volgt uit:

 

‘Plots beland je in een andere wereld’

Eind 2010 kreeg hij slikklachten en ging daarmee naar de huisarts. Niet lang daarna kreeg hij in het Radboud de diagnose slokdarmkanker. ‘Van het ene op het andere moment beland je in een andere wereld’, schrijft Leo Preusting (nu 60) in zijn boek Kop d’r Veur, over zijn jaar met slokdarmkanker in het Radboud.

Oncologisch chirurg Han Bonenkamp kwam al snel met de verlossende woorden: ‘We gaan je behandelen met als doel dat het helemaal goed komt.’ En Leo Preusting gaf zich over: “Doen jullie maar met mij waarvan je denkt dat goed voor me is.” Minutieus beschrijft de geboren en getogen Nijmegenaar de gebeurtenissen tijden de bezoeken, behandelingen en de gesprekken in het Radboud. De lezer wordt meegenomen in de behandelruimtes van bestraling, van chemo’s, van onderzoeken en uiteindelijk van de tijd in het ziekenhuis voor en na de grote operatie.

Uiteraard beschrijft hij ook de mindere ervaringen in het ziekenhuis, maar in het algemeen is hij uitermate tevreden met de wijze waarop hij is behandeld. “Natuurlijk zijn er dingen niet goed gegaan, zijn er verpleegkundigen die foute opmerkingen maken, een arts die tijdens een behandeling gewoon gaat bellen, een groep medewerkers die een verjaardag viert terwijl ik ernaast nuchter op een vervelende behandeling wacht. Niet leuk, maar de positieve ervaringen overheersen hoor. De meeste medewerkers, van hoog tot laag, hebben echt hun uiterste best gedaan om mij gerust te stellen en mij te helpen. En wat ik vooral fijn vond was dat alle afspraken keurig op tijd werden nagekomen.”

Leo Preusting heeft het boek op de eerste plaats voor zichzelf geschreven, maar hij wil er ook andere kankerpatiënten een spiegel mee voorhouden. “Je belandt in een diep dal, maar een positieve instelling kan je helpen met je genezingsproces, met je herstel”, is zijn vaste overtuiging. Dat ademt ook zijn hele relaas in Kop d’r Veur, een indringend verhaal van een Radboudpatiënt.

Het gaat nu goed met Leo. Zijn slokdarm en de helft van zijn maag zijn verwijderd. De andere maaghelft is vervangen door een buismaag. “Een driegangen diner is er niet meer bij”, zegt hij lachend, “maar daar is goed mee te leven.”